Mijn telefoon gaat. Even houdt iedereen op met koken en kijkt onze kant uit. We zijn op een Thaise kookcursus, en bij het voorstellen hebben we uitgelegd dat we in afwachting zijn van een kleinkind dat elk moment kan komen.
loos alarm! Het is de mevrouw van de brillenwinkel die opbelt om te vertellen dat mijn nieuwe montuur voor mijn zonnebril klaar is. We kunnen dus gewoon door blijven koken.
We zijn dus op kookles. Eerst wat warenkennis op de markt. Soorten peper, soorten gemberwortel, kleine en heel kleine aubergines, knoflook enz.
Dan zijn we anderhalfuur aan het klein snijden en stampen. Vier gerechten worden voorbereid, die dan later buiten gekookt worden. Alles moet heel fijn worden gesneden. Daarna in de vijzel worden geplet en gemengd. Je moet flink stampen. Als je kookt moeten de buren dat kunnen horen. De kookmevrouw doet het me een paar keer voor. Ze vindt dat ik de stamper te soft hanteer.
Er wordt heel hygiënisch en schoon gewerkt. Alles heel verzorgd. Je hoeft je bordjes met ingrediënten niet eens zelfs daar buiten te brengen.
Buiten koken we op woks op gas. Vooral de volgorde van het toevoegen van de ingrediënten is leerzaam. Ze voegen de kokosmelk veel eerder toe dan ik gewend ben.
Al met al een leuk en leerzaam uitstapje. Het resultaat van al dat gewok is zoveel eten dat we het niet op kunnen. Alleen de jongen uit San Francisco eet alles op. De Zwitser zegt tegen zijn Duitse vriend dat de viskoekjes naar "gummi" smaken.
En hoe smaakte het? We vonden het alletwee te zoet. Iemand had er te veel suiker ingegooid. Gisteren bij de Thai in Soi 22 waar we wonen was het veel lekkerder.
maandag, december 29, 2014
maandag, december 22, 2014
Selfie
Hier in Siem Reap zijn meer dan 500 hotels. Iedereen komt hier voor een paar dagen naar de mooie tempels kijken. Het is ongegeneerd toeristisch. Prima, de arme bevolking verdient er aardig wat aan.
Je ziet ze steeds meer, mensen met een telefoon of camera op een sellfiestick. Vroeger nam je een foto van je reisgezelschap en zij van jou voor de bezienswaardigheid. Dan kon je laten zien dat je er geweest was.
Mensen die met een seflie stick rondlopen nemen soms alleen maar selfies. Ziet men iets memorabels dan wordt stilgehouden,vervolgens keert het gezelschap het beeld de rug (kont) toe en met de selfiestick wordt een foto genomen. Voortdurend moet er een bewijs worden vastgelegd van dat de maker er geweest is.
Resultaat is meestal een groot vrolijk hoofd voor een mogelijk interessant ding ver in de achtergrond. Doet me altijd aan wethouder Hekking denken die zich vlak voor de camera posteerde. En stemt me filosofisch.
Een fietstochtje door Angkor Wat
Om 4 uur gaat de wekker. We zijn voor een dag of wat naar Cambodja. We moeten vroeg op want we gaan naar de zonsopkomst kijken bij Angkor Wat. Angkor Wat en de gebouwen in de buurt vormen het grootste tempelcomplex ter wereld. Ook de reden dat Siem Reap een gezellige zeer toeristische plaats is. Na de zonsopkomst maken we een fietstocht met gids. De fietstocht is ons aangeboden door Merritt en Jago die hem vorige jaar hebben gemaakt toen Merritt een reportage maakte voor haar werk.
We hebben met z'n tweetjes een gids en een chauffeur. Sam, onze gids blijkt reuze handig in het vermijden van de grootste drukte. Hij weet altijd wel een paadje binnendoor, of een andere poort aan de achterkant. Sam is nog wat geblesseerd van een val toen hij een vrachtauto met dronken chauffeur moest vermijden in Vietnam.
Er trekt een eindeloze stoet van busjes en van tuktuks in het donker van Siem Reap naar de tempels. Een groot deel van de toeristen wil bij de zonsopgang aanwezig zijn. De tuktuks in Siem Reap zijn een soort vierspan karren met een brommer ervoor.
Angkor Wat is een van oorsprong hindu temple uit de twaalfde eeuw. Later is de tempel boeddhistisch geworden. Omgeven door een gracht waarin een mooie weerspiegeling is te zien.
Na Angkor Wat fietsen we via paadjes door bossen en tussen rijstvelden door en komen we bij de Westingang van Angkor Thom. Angkor Thom is de vroegere stad van de Koning uit de twaalfde eeuw. Middenin staat Bayon een enorme oude tempel. Tientallen enorme hoofden zijn uitgehouwen. Vermoedelijk moeten ze niet een god maar het portret van de koning weergeven. Op veel plaatsen is er later aan de standbeelden het een en ander veranderd, een derde oog toegevoegd in het voorhoofd een extra paar armen e.d. Dan leek het meer hindu. Een paar weken geleden is een Nederlandse vrouw uitgegleden en tegen een beeld aangekomen, dat beeld is toen voor de helft naar beneden gevallen. Een zwak karma!
Voortdurend heb ik een deja vu gevoel, net of ik al eens eerder in de tempels ben geweest. Voor iedereen die Tomb Raider heeft gespeeld of de film heeft gezien, komen deze tempels heel bekend voor.
Nog sterker geldt dat voor Ta Prohm. In de wandel wordt die ook wel de Tomb Raider tempel genoemd. De tempel is behoorlijk in verval en prachtig overwoekerd door bomen. Om de buurt nemen toeristen foto's van de sites waar Lara Croft van Tomb Raider heeft gestaan.
Voordat we naar Ta Prohm gaan nam Sam ons mee naar een tempel die evenzeer in verval was, en waar ook bomen tussen de stenen door groeiden. Daar was niemand. Lara Croft was daar dan ook niet geweest. Hoe toeval een toeristenstroom kan sturen!
Sam vertelde dat Ta Prohm zoals zoveel hier op de werelderfgoedlijst staat. Let wel de stenen en niet de bomen. Een deel is heel mooi gerestaureerd, maar ze kunnen niet verder want dan zouden de bomen moeten worden gekapt. En dan blijven de toeristen weg. Ik moest aan de kastanje van Anne Frank denken.
Aan het eind van onze tocht fietsen we de poort van de overwinning door en niet de andere oostelijke poort, de poort van het verlies. Mocht je overlijden binnen de vier muren van de vroegere stad, dan wordt door die poort naar buiten gedragen.
Al met al een heerlijke fietsdag, met veel geklauter in de tempels. We zijn heel content. Leonie haar nieuwe knie heeft het goed gehouden!
dinsdag, december 16, 2014
Met de bus in Thailand
We zijn met de bus naar Koh Chang geweest.Het openbaar vervoer in Thailand blijft verrassend. Er heerst een volstrekt andere logica dan ik als westerling gewend ben. Normaliter doe je het volgende als je de bus neemt: zoek op op internet wanneer de bus gaat en wat het kost, ga naar de bushalte, koop een kaartje, stap in, en kom aan op de afgesproken plek.
Zoek je op het internet naar timetables van een bus, dan vind je eigenlijk alleen maar reclame om niet die bus, maar andere veel handiger particuliere busjes te nemen. Officieel lijkende websites geven alleen informatie hoe op Koh Chang te komen, helemaal niet over hoe je eraf komt. Bij het oostelijke busstation van Bangkok Ekkemai, heeft elke buslijn haar eigen loket! Ook de elkaar beconcurrende lijnen. Koop je dus een kaartje bij het ene loket dan kan je om 11:00 naar Pattaya, bij het andere loket dan moet je wachten tot 16:00.
Heel veel is door particulieren geregeld. Naar Koh Chang varen 2 ferries, vanaf verschillende havens van het vaste land naar verschillende havens in Koh Chang. De ene vaart met roestbakken en doet er 45 minuten over de andere met iets betrouwbaarder materiaal en die doet er 35 minuten over. Zie je informatie over de ene ferry, dan wordt vaak de andere helemaal niet genoemd. Leuk is de uitgebreide kaart die bij de haven hangt, daar staat de andere ferry ook helemaal niet op. Ze houden elkaar wel goed in de gaten. Beiden hebben de laatste jaren de prijzen verlaagd. Ook leuk is dat de Koh Chang Ferry Pier en de Ferry Pier Koh Chang 2 verschillende pieren zijn.
Op Koh Chang reis je in open taxibusjes, vaak met 12 mensen erin en de bagage bovenop. Onze taxichauffeur kreeg nog een lucratief vrachtje en hop toen gingen we met z'n allen opeens bergop de rimboe in naar een mooie waterval met olifanten. En daarna met z'n allen minus 2 wandelaars terug de berg af. Toen we bij de boot aankwamen, konden we hardlopend (nou ja ons iets sneller dan normaal voorbewegend) nog net mee. Als we de boot missen, missen we de bus en als we de bus missen, moeten we in onderhandeling met een taxi of taxibusje om ons naar Bangkok te brengen 350 km verderop.
Overal staat aangegeven dat de Governement bus om 2 uur en om 4 uur gaat. "Iedereen" weet dat de bus pas om 2:15 vertrekt, en onzeker is of de bus van 4 uur wel gaat. Officieel moet er ook nog een derde bus rijden, maar die heeft nog niemand ooit gezien.
Hoelang de busreis gaat duren is niet bekend. Officieel 4:30, maar dat hebben ze in jaren niet gehaald. Of hij een omweg langs het vliegveld maakt is afhankelijk van of er passagiers zijn die een kaartje naar het vliegveld hebben gekocht.
Een grote airco bus reist best prettig. lezen en een beetje slapen is goed mogelijk. Voor de prijs hoeven we het niet te laten, om van het hotel op Koh Chang naar het hotel in Bangkok te komen zijn we een euro of 7 kwijt. En dan heb je in 4 verschillende middelen van vervoer gezeten.
zondag, december 14, 2014
Air Asia
Al eens bij Air Asia geboekt? Al eens een stresstest met glans doorstaan? Dacht je dat boeken bij Ryan Air een crime is?
Vliegen met Air Asia is goedkoop, meestal op tijd en met nieuwe vliegtuigen. Daarover geen klachten. Maar voordat je zover bent moet je wel talloze hobbels nemen.
Ik ben net een uur bezig geweest op een boardingpas te printen voor een vlucht van Bangkok naar Siem Reap in Cambodja. Gisteren was ik er na een half uur uit frustratie maar opgehouden.
Bij elkaar heb ik gisteren en vandaag tweeenzeventig keer(72) keer Netherlands uit een dropdown menu aangevinkt. Dat komt omdat het steeds mis gaat, en omdat ik moet aangeven dat Leonie en ik in Netherlands geboren zijn, in Netherlands wonen en dat ons paspoort in Netherlands uitgegeven is.
En dan te bedenken dat ik al op een inlog scherm en bij boeking heb aangegeven dat ik uit Netherlands kom en daar ook nog woon.
Bij boeking van je ticket begin je met een hele lage prijs. Aan het einde van de rit heb je door allerlei extra's je ticketprijs bijna verdubbeld. Je moet betalen voor drank, eten, koffer meenemen, plaats kunnen boeken, plaats in vliegtuig enz. En elke keer wordt aangenomen dat je wel een annuleringsverzekering wil. Die is alleen uit te zetten als je heel nauwkeurig leest en op twee pagina's een verborgen knop aanklikt.
Maar goed heb je eenmaal geboekt dan kan je een paar dagen voor vertrek je boardingpas printen. Goeie service, maar je moet dan begint het gedonder opnieuw.
Maar het kan erger:
Twee jaar geleden hadden we een vlucht geboekt met AirAsia van Phuket naar Bali. Die ging niet door want ze stopten met vliegen tussen Phuket en Bali. Verder hoorden we niks van ze. Toen ik vroeg of zij het betaalde bedrag wilden terugstorten werd dat verzoek afgewezen. Zij zagen geen geldige reden daarvoor. Wel kon ik opnieuw een verzoek indienen voor het terugvorderen van de betaalde vliegtuigbelasting. Als ik tenminste een geldige reden kon aangeven waarom ik niet wilde vliegen!
Toch blijven we met ze vliegen. Ach als je eenmaal je pas hebt dan valt het allemaal best mee.Ze vliegen overal heen. En ze zijn goedkoop. Ons goedkoopste ticket met Air Asia was van Kuala Lumpur naar Penang en in Maleisie. Een uurtje vliegen. Ons ticket kostte een (1 ) dollar, inclusief toeslagen kwam dit uit op vijftien (15) dollar. En dan neem je zo'n website voor lief.
Vliegen met Air Asia is goedkoop, meestal op tijd en met nieuwe vliegtuigen. Daarover geen klachten. Maar voordat je zover bent moet je wel talloze hobbels nemen.
Ik ben net een uur bezig geweest op een boardingpas te printen voor een vlucht van Bangkok naar Siem Reap in Cambodja. Gisteren was ik er na een half uur uit frustratie maar opgehouden.
Bij elkaar heb ik gisteren en vandaag tweeenzeventig keer(72) keer Netherlands uit een dropdown menu aangevinkt. Dat komt omdat het steeds mis gaat, en omdat ik moet aangeven dat Leonie en ik in Netherlands geboren zijn, in Netherlands wonen en dat ons paspoort in Netherlands uitgegeven is.
En dan te bedenken dat ik al op een inlog scherm en bij boeking heb aangegeven dat ik uit Netherlands kom en daar ook nog woon.
Bij boeking van je ticket begin je met een hele lage prijs. Aan het einde van de rit heb je door allerlei extra's je ticketprijs bijna verdubbeld. Je moet betalen voor drank, eten, koffer meenemen, plaats kunnen boeken, plaats in vliegtuig enz. En elke keer wordt aangenomen dat je wel een annuleringsverzekering wil. Die is alleen uit te zetten als je heel nauwkeurig leest en op twee pagina's een verborgen knop aanklikt.
Maar goed heb je eenmaal geboekt dan kan je een paar dagen voor vertrek je boardingpas printen. Goeie service, maar je moet dan begint het gedonder opnieuw.
Maar het kan erger:
Twee jaar geleden hadden we een vlucht geboekt met AirAsia van Phuket naar Bali. Die ging niet door want ze stopten met vliegen tussen Phuket en Bali. Verder hoorden we niks van ze. Toen ik vroeg of zij het betaalde bedrag wilden terugstorten werd dat verzoek afgewezen. Zij zagen geen geldige reden daarvoor. Wel kon ik opnieuw een verzoek indienen voor het terugvorderen van de betaalde vliegtuigbelasting. Als ik tenminste een geldige reden kon aangeven waarom ik niet wilde vliegen!
Toch blijven we met ze vliegen. Ach als je eenmaal je pas hebt dan valt het allemaal best mee.Ze vliegen overal heen. En ze zijn goedkoop. Ons goedkoopste ticket met Air Asia was van Kuala Lumpur naar Penang en in Maleisie. Een uurtje vliegen. Ons ticket kostte een (1 ) dollar, inclusief toeslagen kwam dit uit op vijftien (15) dollar. En dan neem je zo'n website voor lief.
Ook leuk: als de buschauffeur zich verveelt, kan hij altijd nog de TV aanzetten |
Koh Chang revisited
We zijn voor een derde keer op Koh Chang. Koh Chang is een eiland voor de ZO kust van Thailand. In de buurt van Cambodja. Je komt er met de bus van Bangkok in een uur of zes. Daarna met het veer en ten slotte in een open taxi naar je hotel.
De eerste keer dat we hier kwamen was 8 jaar geleden. We reisden toen met een rugzakje. We hadden niet de VIP bus, maar een slome bus waar voortdurend mensen in en uitstapten.En verbleven in een hippie resort op houten palen in een hutje met rieten dak. Zonder zwembad en andere gemakken. Beetje rondhangen,biertje drinken en naar zee staren met een paar andere Hollanders.
De tweede keer waren we er 2 jaar geleden. Na het huwelijk van Jago en Merritt. Met een soort collectieve huwelijksreis rond de kerstdagen. Een veel beter resort in een aardig huisje.
Heel knus zo met z'n allen ontbijten en rondhangen.
Nu is dan de derde keer. Voor een zacht prijsje in het best scorende hotel van Koh Chang. Voor het ontbijt ligt Leonie in het zwembad van 50 meter. 30 baantjes trekken. Het ontbijt is zoals het hoort bij een 5 sterren hotel. Veel te veel en veel te lekker, met absurd slechte Buisman koffie. Heerlijke niet te warme zee. Het is idioot stil in het dorp en het hotel. Heerlijk weer, bijna hoogseizoen en toch is het hotel voor driekwart leeg. Het is dat er een groep Russen is anders was het wel erg stil.
Als we zeggen dat het eiland zo veranderd is de laatste jaren, dan klopt dat wel een beetje. Maar mogelijk is onze manier van reizen nog meer veranderd. Ach genieten we doen we nog steeds gelukkig.
Eind 2014, weer op reis
Veel van het zelfde maar toch geheel anders
Deze herfst zit stompvol "major life events". Leonie een nieuwe knie, alletwee met pensioen, Beyke en Laura komen boven wonen en natuurlijk het belangrijkste: we worden grootouders.
We gaan naar Bangkok, maken af en toe een reisje, maar blijven in de buurt. Het kind van Merritt en Jago is eind van het jaar uitgerekend.
Merritt heeft tot nu toe een ongecompliceerde zwangerschap. Ze blijft doorwerken tot zo ongeveer de laatste dag. We zijn benieuwd!
vrijdag, januari 03, 2014
The Wild Lodge
We zijn een paar dagen met Jago op pad. De stad uit. Het is een paar uur rijden naar de Wild Lodge. Een terrein waar kampen worden georganiseerd. We wonen in de Lodge, twee grote houten huizen van twee verdiepingen. De hele indeling is bewust simpel gehouden. Geen airco, een buitendouche, geheel geen luxe. Maar de ruimtes zijn prachtig. Ik zit dit te tikken in geheel houten kamer van 6 bij 15 meter. Verderop zit Leonie in een opastoel en ligt Jago op de bank. Op het balkon hebben genoten van de zonsondergang achter de bergen. Op de rest van het terrein staan huisjes waar kinderen of anderen die een kamp volgen kunnen wonen. Er is een kabelbaan, klimtoren, kampeerveld. In totaal kunnen hier een honderd kinderen verblijven. Er is allerlei Thais personeel aanwezig, 24 uur bewaking, tuinman, schoonmaak. We zijn de enige gasten. Nu worden er nog geen kampen georganiseerd. Het terrein ligt naast het natuurpark Khao Yai National Park. In dit park leven nog olifanten in het wild.
Jago kan hier voor niets naar toe. Hij is hier vaker geweest met de school waarop hij werkte. Kent de eigenaar inmiddels goed en maakt ook de websites voor hem. Het is voor ons even wennen na het 5 sterren gepamper van de laatste weken, maar het bevalt enorm goed. Lekker zwembad is erbij, met een betere temperatuur dan het water in Bangkok.
Vanochtend een mountainbiketocht gemaakt. Op fietsen van de Lodge. Jago is in zijn element. Is wel wat bezorgd voor zijn oude ouders. "stap maar even af, dit is een nogal technische passage".
We moeten nog wel een extra deken regelen want de nachten zijn hier behoorlijk fris. Lekker eigenlijk wel, als je genoeg dekens hebt. We zouden niet durven te klagen dat we het koud hebben.
Old Year in Bangkok
Dit jaar vieren we oudjaar in Bangkok. Jago en Merritt hebben iets speciaals geregeld voor deze avond. We dineren in het Grand Hyatt. Vrienden werken voor het Hyatt, dus we zitten daar tussen personeelsleden aan een ronde tafel buiten bij het zwembad. Een absurd uitgebreid buffet wordt geserveerd. Alle drank inbegrepen, dus de wijn wordt de hele avond bijgeschonken. In het begin is alles nogal stijfjes, maar de stemming wordt steeds wat joliger. Alleen hoe zorg je ervoor niet teveel te eten als je 4 uur aan tafel zit tussen zoveel lekkers. Naast ons staat een ijsbar. Dat is een bar van een meter of vijf die helemaal van ijs is gemaakt, inclusief ijsemmers.
Als we om half twaalf even naar buiten gaan blijkt voor de deur, het kruispunt met Sukhumvit vol te staan met tienduizenden mensen. Heel vriendelijk en heel gezellig. Als ze nou zo demonstreren dan kan het helemaal geen kwaad, denk ik nogal naif.
Tegen twaalven mogen we mee naar boven. Een bijzonder privilege. Er wordt voor het management en een paar speciale gasten champagne geschonken op het helicopterdeck. Dat is 20 hoog en dan nog een trap of vijf omhoog. Bovenop hebben we uitzicht rondom. Beneden ons zien we de tienduizenden mensen staan. Het georganiseerde vuurwerk is grandioos en wordt van een terrein vlak naast ons afgestoken. Duizelig worden we van het rondjes draaien om naar alle kanten te kijken.
Na afloop van de festiviteiten worden we door een limousine van het Hyatt naar ons hotel gebracht. De rechtstreekse weg is afgesloten, maar de chauffeur racete ons via een omweg in de Mercedes naar huis.
PS: Elk gerenommeerd hotel in Bangkok heeft een helicopterdeck. Tientallen zijn er in de stad. Ze worden echter helemaal niet gebruikt. Vliegen in de stad is nu verboden
Net Singapore
Heerlijk zo'n nette stad! Stoepen, wegen, bewegwijzering. Alles is hier geregeld. Geen gaten in de weg, geen vuilnis op straat, geen graffiti, geen bedelaars. En dat vliegveld! Een plezier om daar te vertrekken. Net Schiphol, maar dan beter. Groot is de stad wel.
Dat het goed gaat met de stad dat willen ze graag tonen. Helaas was een verblijf in Marina Bay ver boven onze begroting. Dit nieuwe complex met drie enorme torens heeft een krankzinnig groot zwembad op het dak. Een soort neergedaalde boot. Bij het complex is een shopping mall, voor het grootste deel onder de grond. Daarin kan je je (op -2) in een gondel laten vervoeren. Achter Marina Bay is een prachtige botanische tuin, voor de helft uitgestorven, voor de ander helft stampvol met bustoeristen.
Het verblijf in Singapore beviel ons dus wel. Lekker zwembad bij het hotel aan de Clark Quay. Met heel veel eethuizen in de buurt. Elke dag weer een feest om je restaurant voor die dag uit te zoeken. Favoriet was toch wel Brussels Sprouts met 100 Belgische bieren, kaaskroketten en stoofvlees. We bedachten dat we hier wel eens terug komen. Toch hebben we na een paar dagen in zo'n nette stad weer zin in het rommelige luidruchtige Bangkok.