maandag, februari 11, 2008

Treasure Island


We gaan op onze reis o.a. naar Samoa. Bovenop Mount Vaea, een berg op een van de eilanden liggen Rober Louis Stevenson en zijn vrouw Fanny begraven. Een bezoek aan het graf is een van de redenen (er zijn er meer) om eens naar Samoa te gaan. Stevenson heeft veel geschreven, maar is beroemd geworden met een aantal boeken: Travels with a Donkey in the Cévennes. Treasure Island, The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde

Zijn voetreis in Frankrijk (met slaapzak) is een van de eerste beschreven kampeer trektochten. Leden van de Partij van de Dieren kunnen dit verhaal beter niet lezen. Treasure Island is altijd een van mijn lievelingsboeken geweest.

Soms loopt werk en hobby door elkaar. Twee weken geleden wilde ik het kaartje dat in Treasure Island staat nog eens zien. In Google Books is het mogelijk om specifiek naar boeken te zoeken. Toen ik Treasure Island opzocht in Google Books vond ik maar liefst 399 edities. Echter eentje was slechts beschikbaar in “full view”. De rest was allemaal niet volledig zichtbaar en copyright beschermd. In de enige uitgave in “full view” stond het kaartje niet.

Als je naar Wikipedia gaat of gewoon naar Google, zie je dat er talloze exemplaren in full text beschikbaar zijn op het internet. Ook de fameuze tekening is makkelijk te vinden. Enig onderzoek met andere auteurs namen leert dat heel veel boeken waar allang geen copyright op rust en die al jaren op het internet te lezen zijn, niet in Google Books voorkomen.

Dus Google Books even gemaild. “Have you sold your soul to the commercial bookseller?” Ik kreeg prompt een mailtje terug van Tom van het Google Books Search Team. Mij werd duidelijk dat alleen informatie van booksellers, libraries enzovoort in Google Books zijn opgenomen. Van collega Geke weet ik inmiddels dat de mensen van Project Gutenberg die gratis boeken online zetten, voor de start van Google Books voor de lunch waren uitgenodigd. Na de start heeft Google Books geen contact meer met Gutenberg gehad. Zo te zien zijn geen van de boeken opgenomen in Books. Het is dus kennelijk een weloverwogen strategie van Google Books om dit soort vrije literatuur niet op te nemen.

Dus zoek je een gratis boek, zoek niet in Google Books!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten