donderdag, februari 21, 2008

Don't come over for lunch


We hebben het voornemen om onze ijskast voor een behoorlijk deel leeg te eten. Gisterenavond werd dat Gumbo met vuile rijst. We aten met nicht Rahja net over uit Z-Amerika en met zoon Beyke. Gumbo is een gerecht uit de Cajun keuken in Louisiana met New Orleans als centrum. Een soort Franse keuken maar dan met Amerikaanse ingredienten. Gumbo is op basis van een aangebrande roux waarbij je een halfuurtje moet roeren in een mengsel van vet en meel, tot je een donderbruine roux krijgt. In New Orleans gooien ze van alles wat voor de hand ligt in de Gumbo, maar in ieder geval ocra, kip en scherpe (andouille) worst. Krokodil kan er ook in. En laat ik nu ook nog een stukje krokodil in de koelkast hebben liggen. Gekocht bij de groothandel samen met wat stukken wild. Men zegt dat krokodil (het staartstuk wordt gegeten) naar kip smaakt. Nou dat bleek ook te kloppen. Het verschil tussen kip en krokodil was nauwelijks te proeven. Volgende keer maar weer gewoon met kip bereiden.
Mag dat krokodil eten? Het is afvalvlees van de tasjesindustrie. Ik mag aannemen dat een krokodil een beter leven heeft dan een doorsnee kip die hier per kilo verkocht wordt voor een paar euro. Cajun is trouwens ook muziek: vrolijk, met accordeon en fiddle en er wordt op een onverstaanbare manier Frans gezongen.
Het zijn natuurlijk veel ergere eetgewoontes. Ze kunnen er ook wat van in Azie. Op Tonga blijken ze niet alleen een grote hekel aan honden te hebben. Ze stoppen ze ook in de kookpot als er geen kip of varken voorhanden is. Dat is misschien ook een reden dat honden mensen zo agressief kunnen benaderen. We zullen honden zoveel mogelijk vermijden, zowel op de buitenweg als we er rondfietsen als in de kookpot. Hond schijnt in ieder geval heel anders dan kip te smaken.
John Taskett schrijft in een blog over Tonga dat hij door Mau gebeld wordt:
"Don't come over for lunch, the dog we planned to eat has run off. We are looking for it."

Geen gevaarlijke hond

Vandaag ben ik voor het laatst naar mijn werk gefietst. Helaas ben ik die vervelende hond weer niet tegen gekomen. Dus geen chaser kunnen gebruiken. Ik zat er mee in de aanslag maar geen hond die ik tegenkwam.
Het was bijzonder mijn laatste werkdag, heerlijk Mousaka gegeten dat wel.
Nu wordt het even afkikken.