woensdag, januari 03, 2018

Toerist in Chiang Mai.


Chiang Mai is ongeveer zo groot als Haarlem. Een provincie stad met een slaperig centrum en een paar heel drukke wegen daar om heen.  Verspreid over de omliggende vlakte wonen nog aardig wat mensen.
Wij klagen in Amsterdam over het aantal buitenlandse toeristen. Nou in Chiang Mai komen er zo ongeveer evenveel. Per jaar stijgt het toerisme met 15%. Vooral het aantal Chinezen neemt enorm toe. Het aantal hotelkamers is groter dan in Amsterdam. Toegegeven Airbenb is wat minder.

Sommige toeristen blijven hier maanden “hangen”. Het is er heel goedkoop en heel gemoedelijk. De meeste toeristen die hier komen, blijven echter maar een paar dagen tot een dag of vier. Na het bezichtigen van een paar Wats en de avondmarkt willen ze wel wat authentieks Thais meemaken. En dat wordt flink aangeboden. Volgens Tripadvisor kan je bijvoorbeeld kiezen uit 62 verschillende Cooking Classes. Of 35 fietstours. Dat is anderhalf keer zoveel als in Amsterdam.
Deze week raakten we verzeild op een avond eten en Thaise dans. Om het eenvoudig uit te leggen Jago moest wat foto’s nemen voor het werk van Merritt. Het eten was voor ons gratis, maar de drank niet. We werden afgehaald door een busje met gids en chauffeur. Een heel groot parkeerterrein vol met bussen, busjes en auto’s. Trappen op naar een groot houten gebouw waar lange heel lage tafels stonden. Zitten deed je op een kussentje en je benen kon je kwijt in een gat onder de tafel. In het midden een dansvloer.
We dachten wat voorafjes te krijgen, maar dat bleek de hele maaltijd. Als je meer wilde vulden ze de schaaltjes bij. Drank was natuurlijk, zeker voor Thaise begrippen peperduur.
Het echte traditionele dansen werd uitgevoerd door 8 dames en een jongen. De dames dansten ongeveer 6 keer dezelfde dans. Wel met steeds andere kleren aan. Een paar waren behoorlijk aan de maat, eigenlijk wel dik te noemen. Had wel een grappig effect zo’n dikkerd een elegant dansje te zien maken. We amuseerden ons dus best wel.
Inkoop kost zo’n voorstelling een reisbureau dik een tientje per klant. Daar word je voor van je hotel gehaald en teruggebracht, krijg je een gids mee, te eten en een dansvoorstelling. Klanten van het reisbureau betalen het dubbele of driedubbele van de inkoopprijs.

Rondhangen was er niet bij. Voordat de laatste dans afgelopen was, moest iedereen de drank betalen. Een drankje meer kon niet meer besteld worden. Er waren een paar groepen die om 8:30 arriveerden en er om 9:20 al weer weg moesten.
Bij het naar buiten gaan moest iedereen door een haag van muzikanten en danseressen, met aan het eind een donatiebox. Bijna iedereen trok zijn portemonnee. Mogelijk is dit de enige betaling die de danseressen en muzikanten krijgen.
Jago had een paar dagen hiervoor een home kookcursus gehad, waarbij de kok op dezelfde plank met hetzelfde mes de kip en daarna de groenten sneed. Garnalen werden zo uit de diepvries in de soep gegooid. Hij stelde voor om een trip samen te stellen van de slechtste attracties van Chiang Mai. Te beginnen met een bijna gratis Tuktuk ritje.