zondag, december 14, 2014

Air Asia

Al eens bij Air Asia geboekt? Al eens een stresstest met glans doorstaan? Dacht je dat boeken bij Ryan Air een crime is?

Vliegen met Air Asia is goedkoop, meestal op tijd en met nieuwe vliegtuigen. Daarover geen klachten. Maar voordat je zover bent moet je wel talloze hobbels nemen.
Ik ben net een uur bezig geweest op een boardingpas te printen voor een vlucht van Bangkok naar Siem Reap in Cambodja. Gisteren was ik er na een half uur uit frustratie maar opgehouden.
Bij elkaar heb ik  gisteren en vandaag tweeenzeventig keer(72) keer Netherlands uit een dropdown menu aangevinkt. Dat komt omdat het steeds mis gaat, en omdat ik moet aangeven dat Leonie en ik in Netherlands geboren zijn, in Netherlands wonen en dat ons paspoort in Netherlands uitgegeven is.
En dan te bedenken dat ik al op een inlog scherm en bij boeking heb aangegeven dat ik uit Netherlands kom en daar ook nog woon.

Bij boeking van je ticket begin je met een hele lage prijs. Aan het einde van de rit heb je door allerlei extra's je ticketprijs bijna verdubbeld. Je moet betalen voor drank, eten, koffer meenemen, plaats kunnen boeken, plaats in vliegtuig enz. En elke keer wordt aangenomen dat je wel een annuleringsverzekering wil. Die is alleen uit te zetten als je heel nauwkeurig leest en op twee pagina's een verborgen knop aanklikt.
Maar goed heb je eenmaal geboekt dan kan je een paar dagen voor vertrek je boardingpas printen. Goeie service, maar je moet dan begint het gedonder opnieuw.

Maar het kan erger:
Twee jaar geleden hadden we een vlucht geboekt met AirAsia van Phuket naar Bali. Die ging niet door want ze stopten met vliegen tussen Phuket en Bali. Verder hoorden we niks van ze. Toen ik vroeg of zij het betaalde bedrag wilden terugstorten werd dat verzoek afgewezen. Zij zagen geen geldige reden daarvoor. Wel kon ik opnieuw een verzoek indienen voor het terugvorderen van de betaalde vliegtuigbelasting. Als ik tenminste een geldige reden kon aangeven waarom ik niet wilde vliegen!

Toch blijven we met ze vliegen. Ach als je eenmaal je pas hebt dan valt het allemaal best mee.Ze vliegen overal heen. En ze zijn goedkoop. Ons goedkoopste ticket met Air Asia was van Kuala Lumpur naar Penang en in Maleisie. Een uurtje vliegen. Ons ticket kostte een (1 ) dollar, inclusief toeslagen kwam dit uit op vijftien (15) dollar. En dan neem je zo'n website voor lief.


Ook leuk: als de buschauffeur zich verveelt, kan hij altijd nog de TV aanzetten

Koh Chang revisited


We zijn voor een derde keer op Koh Chang. Koh Chang is een eiland voor de ZO kust van Thailand. In de buurt van Cambodja. Je komt er met de bus van Bangkok in een uur of zes. Daarna met het veer en ten slotte in een open taxi naar je hotel.
De eerste keer dat we hier kwamen was 8 jaar geleden. We reisden toen met een rugzakje. We hadden niet de VIP bus, maar een slome bus waar voortdurend mensen in en uitstapten.En verbleven in een hippie resort op houten palen in een hutje met rieten dak. Zonder zwembad en andere gemakken. Beetje rondhangen,biertje drinken en naar zee staren met een paar andere Hollanders.

De tweede keer waren we er 2 jaar geleden. Na het huwelijk van Jago en Merritt. Met een soort collectieve huwelijksreis rond de kerstdagen. Een veel beter resort in een aardig huisje.
Heel knus zo met z'n allen ontbijten en rondhangen.

Nu is dan de derde keer. Voor een zacht prijsje in het best scorende hotel van Koh Chang. Voor het ontbijt ligt Leonie in het zwembad van 50 meter. 30 baantjes trekken. Het ontbijt is zoals het hoort bij een 5 sterren hotel. Veel te veel en veel te lekker, met absurd slechte Buisman koffie. Heerlijke niet te warme zee. Het is idioot stil in het dorp en het hotel. Heerlijk weer, bijna hoogseizoen en toch is het hotel voor driekwart leeg. Het is dat er een groep Russen is anders was het wel erg stil.
Als we zeggen dat het eiland zo veranderd is de laatste jaren, dan klopt dat wel een beetje. Maar mogelijk is onze manier van reizen nog meer veranderd. Ach genieten we doen we nog steeds gelukkig.

Eind 2014, weer op reis


Veel van het zelfde maar toch geheel anders

Deze herfst zit stompvol "major life events". Leonie een nieuwe knie, alletwee met pensioen, Beyke en Laura komen boven wonen en natuurlijk het belangrijkste: we worden grootouders.

We gaan naar Bangkok, maken af en toe een reisje, maar blijven in de buurt. Het kind van Merritt en Jago is eind van het jaar uitgerekend.
Merritt heeft tot nu toe een ongecompliceerde zwangerschap. Ze blijft doorwerken tot zo ongeveer de laatste dag. We zijn benieuwd!