Fantastisch, maar
niet te zuipen. We doen een rondleiding door de brouwerij Cantillon in een
straat in Brussel. Een oude geuze brouwerij waar het bier door spontane gisting
tot leven komt. De brouwerij is heel ouderwets. Voor ons bierliefhebbers
uitermate boeiend en zo ver ik weet het enige museum waar Gerard met plezier
heeft rondgelopen. We zijn niet de enigen op deze maandagochtend om 10 uur. Flink
wat Spanjaarden en Italianen lopen hier ook rond.
Het bier dat gebrouwen wordt
is een lambiek zonder schuim, uitermate zuur. De mevrouw van de brouwerij geeft
aan dat het een soort bier is zoals gebrouwen in de middeleeuwen. En dat we
elke smaakervaring van het andere bier moeten vergeten als we het bier proeven.
Na de rondleiding drinken we een paar proefglaasjes. Geen van vieren vinden we
het lekker. Ik heb de neiging de inhoud van het proefglaasje in een plantenbak
te kieperen.
Deze rondleiding
is de afsluiting van drie dagen in het teken van bier en de eerste
wereldoorlog. Kris kras hebben we tussen Watau, Ieper en Poperinge gereden door
de Westhoek. Heel leerzaam en voedzaam.
Dat Geuze bier
best wel te drinken is, en zelfs lekker kan zijn, hebben we gemerkt in het café
La Mort Subite in Brussel. De langzaam ontdooiende ober daar legt Bjorn en ons tot
drie keer toe het verschil uit tussen Lambiek, Faro en Geuze. Wat een mooi
café! Zouden we in Brussel op de universiteit werken dan zaten we hier elke
dag. Wifi op Eduroam van de Universiteit.
Op zaterdagmiddag
reden we door een totaal verlaten streek naar een veel fameuze nieuwe
brouwerij: De Struise Brouwers. Hun
proeflokaal in Oostvleteren is een paar uur open op zaterdag. In een piepklein
dorpje is een ingang door een bouwval naar een binnenplaats, waar tientallen tonnen
met bier in de buitenlucht staan. De brouwerij zelf is in een oud schoolgebouw.
Bij binnenkomst blijkt dat het proeflokaal afgeladen vol zit met vooral
buitenlanders: Japanners, Amerikanen, Spanjaarden en Italianen. Meer dan 30
bieren van de tap worden aangeboden, helaas is al een deel opgedronken. Vooral
de populaire IPA’s zijn op. We drinken verschillende bieren, lekker maar
behoorlijk sterk. Een mooie beginnende brouwerij, zeer zeker met durf opgezet
gezien de mooie vaten en andere dure spullen die gebruikt worden. En succesvol.
Als we even
verderop bij een bierhandel, wat bier gaan aanschaffen, blijkt dat De Struise
brouwers toch ook commercieel denken. Deze bierhandel heeft ook een eigen
brouwerij met een flinke capaciteit. Heeft een bier van De Struise brouwers succes
dan wordt dat hier gebrouwen. Er staan
enorme tanks met Pannepot bier.
En dat is iets
dat we iets dat we dit weekend vaker hebben gezien. Bier wordt niet altijd
gebrouwen op de plek waar je denkt dat die gebrouwen wordt. Zo hebben we het
vermoeden dat veel bier uit de streek bij de St Bernardus brouwerij wordt
gebrouwen, een moderne en grote brouwerij. We hebben dat niet kunnen
controleren omdat we 5 minuten na sluitingstijd arriveerden. Het bier van het
trappistenklooster net over de grens in Frankrijk op de Mont de Cats, wordt
gebrouwen bij de Belgische monniken van het trappistenklooster in Chimay. Het
bier mag zich trappistenbier noemen, maar behoort niet tot de harde kern van de
officiële trappistenbieren. Gebrouwen door een trappist in een
trappistenklooster voor een trappistenklooster is nog geen trappistenbier
begrijpt U.
Geen van ons
neemt een biertje mee bij brouwerij Cantillon. Maar dat geldt niet voor de
Spaanse toeristen. Hele dozen bier worden aangeschaft. T shirts en andere
spullen vinden gretig aftrek.