woensdag, december 09, 2015

Toodyay


Ons huisje heeft muren van stro met leem erop. Heel comfortabel. Houten betimmeringen. Een buitenplek met uitzicht over een riviertje. De lichtknopjes zijn van koper en lijken zo uit 1900 te komen. Vanavond mag ik lekker koken op vier gaspitten in het keukentje.
We komen op deze plek bij toeval terecht. Onderweg van het binnenland naar de kust boven Perth. Wilden eerst naar een hotel verderop, dat vol bleek. Op dit caravan park dat ook een paar huisjes verhuurd zijn we met een oudere dame, en een grote groep wegwerkers de enige gasten. De wegwerkers van de firma John Holland wonen in hun eigen caravans. Nou ja caravans. Twee grote gevangeniscellen, met piepklein raam met tralies, met airco dat wel. Ze kunnen die dingen overal neerzetten.
Vanmiddag naar het stadje Toodyay in de Avon vallei. Een dorp met vriendelijke bejaarden met aardige huizen uit 1900. Een goed onderhouden straat van een 100 meter. Veruit de grootste winkel is de winkel met kerstspullen. Een grotere kerstwinkel dan we ooit hebben gezien. Alles blijkt onbetaalbaar. Een doosje met 4 vogeltjes voor in de kerstboom 250 dollar. (had leuk geweest voor Oda). Een bewegend kerststuk van 5300 dollar. Een plastic kerstboom van 450 dollar. En ga zo maar door. Als ik op de stoel van de kerstman plaats neem en Leonie een foto neemt, willen 2 dames ook wel een exemplaar. Kennelijk kan ik hier nog wel een boterham verdienen als kerstman. De gestalte heb ik wel.
Leonie koopt een kaartje en wil er graag een postzegel bij. Nou dan moet je naar het postkantoor hiernaast. Inderdaad een heel mooi gebouw met postoffice erop. Daar blijken ze van alles uit de buurt te verkopen. Honing, potsierlijk geboetseerde beelden e.d. De grijze mevrouw achter de kassa legt uit dat het postkantoor om de hoek is naast de supermarkt. Dit was vroeger het postkantoor. Zo is het hele dorp iets anders. In de brandweerkazerne zit een galerie, in de gevangenis een museum.
Verderop rijden treinen, vooral goederen treinen. Ze maken een prachtig geluid. Een hele zware Toeoet. Doet sterk aan de USA denken. Ijzererts wordt ermee vervoerd. Ik tel achter een locomotief 125 lege wagens.