woensdag, januari 17, 2018

DeshimaKijk daar heb ik gewerkt! Kom ik zo maar in een vitrine een plaatje tegen van het Oost Indisch Huis/ Bushuis. We kijken rond in de Deshima. Deshima was vroeger een eilandje in een baai voor de kust bij Nagasaki. Het enige contact tussen Japan en de rest van de wereld vond een paar eeuwen alleen via dit eilandje plaats. Voor de rest was Japan volledig ge├»soleerd. Deshima was een kolonie van de VOC. Het hoofdkantoor van de VOC was toen in het Oost Indisch Huis.  En in dat gebouw heb ik gewerkt.

Het is een best aardig museum, met veel uitleg over de geschiedenis. En daar hoort de VOC ook bij. Bij binnenkomst wordt geconstateerd dat we Nederlanders zijn en krijgen we een Nederlandstalige folder en een Nederlandstalig "welkom" te horen. Als we van gebouw naar gebouw lopen worden we af en toe ingehaald door een groepje leerlingen die naar een tafeltje in een hoek van het gebouw snellen en dan weer gauw naar buitengaan. Het blijkt dat ze een aantal stempeltjes moeten halen om aan te tonen dat ze daadwerkelijk rondgelopen hebben. Een heel effectieve manier om ervoor te zorgen dat ze helemaal niets zien.

Het eiland is nu helemaal geen eiland meer. De stad Nagasaki is om het eilandje heengebouwd. Het eilandje is geheel opnieuw herbouwd. Omdat het al 150 jaar niet gebruikt wordt, maar vooral omdat in deze stad geen steen overeind bleef na de atoombom.Naast Deshima staan negen bussen geparkeerd. Het zijn Chinese toeristen van een Cruiseschip. Ze hebben allemaal een badge met een nummer om en lopen in groepjes achter iemand met een bordje aan. 

Deze toeristen gaan niet naar Deshima, ze gaan naar de Chinese wijk even verderop. Deze Chinese wijk is een van de oudste buiten China. Ik vind het wel symbolisch: zijn naar hun wijk, wij naar de onze.