dinsdag, december 16, 2014

Met de bus in Thailand


We zijn met de bus naar Koh Chang geweest.Het openbaar vervoer in Thailand blijft verrassend. Er heerst een volstrekt andere logica dan ik als westerling gewend ben. Normaliter doe je het volgende als je de bus neemt: zoek op op internet wanneer de bus gaat en wat het kost, ga naar de bushalte, koop een kaartje, stap in, en kom aan op de afgesproken plek.

Zoek je op het internet naar timetables van een bus, dan vind je eigenlijk alleen maar reclame om niet die bus, maar andere veel handiger particuliere busjes te nemen. Officieel lijkende websites geven alleen informatie hoe op Koh Chang te komen, helemaal niet over hoe je eraf komt. Bij het oostelijke busstation van Bangkok Ekkemai, heeft elke buslijn haar eigen loket! Ook de elkaar beconcurrende lijnen. Koop je dus een kaartje bij het ene loket dan kan je om 11:00 naar Pattaya, bij het andere loket dan moet je wachten tot 16:00.

Heel veel is door particulieren geregeld. Naar Koh Chang varen 2 ferries, vanaf verschillende havens van het vaste land naar verschillende havens in Koh Chang. De ene vaart met roestbakken en doet er 45 minuten over de andere met iets betrouwbaarder materiaal en die doet er 35 minuten over. Zie je informatie over de ene ferry, dan wordt vaak de andere helemaal niet genoemd.  Leuk is de uitgebreide kaart die bij de haven hangt, daar staat de andere ferry ook helemaal niet op. Ze houden elkaar wel goed in de gaten. Beiden hebben de laatste jaren de prijzen verlaagd. Ook leuk is dat de Koh Chang Ferry Pier en de Ferry Pier Koh Chang 2 verschillende pieren zijn.

Op Koh Chang reis je in open taxibusjes, vaak met 12 mensen erin en de bagage bovenop. Onze taxichauffeur kreeg nog een lucratief vrachtje en hop toen gingen we met z'n allen opeens bergop de rimboe in naar een mooie waterval met olifanten. En daarna met z'n allen minus 2 wandelaars terug de berg af. Toen we bij de boot aankwamen, konden we hardlopend (nou ja ons iets sneller dan normaal voorbewegend) nog net mee. Als we de boot missen, missen we de bus en als we de bus missen, moeten we in onderhandeling met een taxi of taxibusje om ons naar Bangkok te brengen 350 km verderop.

Overal staat aangegeven dat de Governement bus om 2 uur en om 4 uur gaat. "Iedereen" weet dat de bus pas om 2:15 vertrekt, en onzeker is of de bus van 4 uur wel gaat. Officieel moet er ook nog een derde bus rijden, maar die heeft nog niemand ooit gezien.
Hoelang de busreis gaat duren is niet bekend. Officieel 4:30, maar dat hebben ze in jaren niet gehaald. Of hij een omweg langs het vliegveld maakt is afhankelijk van of er passagiers zijn die een kaartje naar het vliegveld hebben gekocht.
Een grote airco bus reist best prettig. lezen en een beetje slapen is goed mogelijk. Voor de prijs hoeven we het niet te laten, om van het hotel op Koh Chang naar het hotel in Bangkok te komen zijn we een euro of 7 kwijt. En dan heb je in 4 verschillende middelen van vervoer gezeten.