vrijdag, december 11, 2015

Strandleven


We maken een wandeling op het strand in Cervantes (inderdaad staat er een beeld van een molen, van een ridder te paard en een kleine knecht op een ezeltje). Een natuurlijke baai met veel vissersbootjes te anker voor de kust.
Iemand is zijn hond aan het uitlaten. De herder rent vrolijk door het water. Zijn baasje zit in de auto en rijdt er achter aan. Even verderop zit iemand in de auto te telefoneren zijn 2 keffertjes rennnen blaffend op ons af. Hij onderbreekt zijn gesprek en meld vriendelijk dat de hondjes wel blaffen, maar niet bijten.
Even hiervoor op een uitkijkpunt aan zee zien we 2 heren van onze leeftijd op een surfplank met zeil stappen. Het duurt even voordat ze hun plank en zeil van de auto naar het water hebben getild. Het is zeker windkracht 7 waar ze tegenop tornen. Eenmaal op het water stappen ze wonderlijk snel en elegant op en stuiven ervandoor.
 Het strand heeft in AustraliĆ« een heel andere betekenis dan bij ons in Europa. Het is hier natuur, vrijheid, activiteit. Bij ons is het zonnen, rust, en  niks doen. Wanneer we na wat klimwerk arriveren in het park Le Grand bij Esperancce in het zuiden van AustraliĆ« gaan we even pootje baaien. Er wordt over gediscussieerd, maar velen menen dat het het mooiste strand van AustraliĆ« is. Laten we het erop houden dat het een van de mooiste stranden van het vaste land is. Andere toeristen nemen foto's en gaan even zitten. Australiers herken je meteen .Ze gaan direct wat doen. Snorkelen, vissen, surfen of een flinke wandeling maken.
Het zand voelt hier aan als natte witte poedersuiker. Zeer fijn gemalen. En knalwit. Gaat de zee erover heen dan wordt het zand heel hard en knispert het als je erop loopt.
Al je hier op een strand komt is het meestal leeg of bijna leeg. Boulevards heb je hier niet. Je kan in een dorp op een paar punten bij zee komen en daar houdt het mee op. Terrasjes aan zee waar je over zee uit kan kijken zijn er eigenlijk niet. Op de camping waar we in een caravan zitten, kijken we uit op een grindweg en wat lege kampeerplekken. De camping is aan zee maar niemand heeft zicht op zee.