zaterdag, november 09, 2013

Een reisje met de trein


We nemen de nachttrein van Sydney naar Melbourne. We zijn de enige buitenlanders die een slaapcompartiment hebben. Bijna heel Australie kan je met de trein doorkruisen. De trein doet er dagen over om van west naar oost of van noord naar zuid te gaan. Als je dan een slaapcoupe wil is dat alleen weggelegd voor de steenrijke reiziger. Een enkeltje van Adelaide in het zuiden naar Darwin in het noorden kost met z'n twee├źn al gauw 3000 euro. Wil je iets luxer dan wordt het nog veel duurder. Vliegen kost je nog geen tiende van de trein.
Gelukkig is er de oude boemelnachttrein van Sydney naar Melbourne. Dat is niet zo duur. Je kan het echter niet met het internet regelen, dus ergens in Sydney een bureautje ingeschakeld die het met vooruitbetalen wel wil verzorgen. Als je iets over treinen wil opzoeken in het onovertroffen Seat61 onmisbaar.
Bij dit soort treinen spelen ze een beetje voor vliegtuigje. Je kan je bagage inleveren en aan het eind van de rit weer ophalen. Ze roepen om net alsof ze de gezagvoerder zijn. We kregen dit keer een welkomstzakje met chips, water en andere eetbare spullen en een leuk tasje met tandenborstel, opvouwbare beker, champoo en zo. s 'ochtends krijg je een ontbijtje. Het was dit keer niet zo erg als in een trein vanaf Seattle waar we een uitvoerige uitleg kregen wat te doen bij een ongeluk of brand. Er werd nog net geen zwemvest vertoond.
Ons coupeetje en de naastgelegen douchetoiletruimte zijn ontworpen door een handige knutselaar. Opklapwc, opklapwastafel, kastje om je spullen droog op te bergen voor het douchen, douchegordijntjes, op te bergen tafeltjes, overal lampjes, opklapbedden, speciaal vakje voor je bril en portemonnee. Knus coupeetje hebben we en douchen in de trein is een belevenis. De rails zijn nogal hobbelig. Ik ben soms wat bevreesd uit het bovenbed geschud te worden. Ach alles went en op den duur slapen we alletwee. Als het licht wordt krijgen we ons ontbijt. Buiten zien we de eerste kangoeroes voorbij springen. Bij aankomst zijn we het er over eens dat dit echt reizen is. En het geluk is helemaal met ons als blijkt dat we al om 8 uur in de hotelkamer mogen.