donderdag, januari 11, 2018

Hong Kong


Roltrappen en voetgangersbruggen. We zijn een paar dagen in Hong Kong. Onderweg naar Japan even gestopt op Hong Kong eiland. Alles gaat hier de hoogte in. Het hotel staat halverwege de berg, we zitten op de vijftiende verdieping, maar om ons heen zijn de gebouwen toch flink hoger. Aan de andere kant van de baai zie je de rest van de stad op het vaste land.
Hong Kong eiland is een schoon en veilig. Geen kauwgum op straat, nauwelijks politie te zien. Geen bedelaars, geen zwervers. Vergelijkbaar met Singapore. Autoverkeer en voetgangers zijn voor een deel gescheiden. Tussen de bankgebouwen zijn loopstraten hoog boven het verkeer. Van die loopstraten wordt enorm gebruik gemaakt. Als je vanaf ons hotel de stad in loopt, ga je met een hoop steile trappen door smalle straatjes naar beneden. Als je dezelfde route teruggaat, kan dat met meer dan 10 rolstrappen en lopende banden. Heel comfortabel.

Zo’n compacte stad is heel speciaal. Om 12 uur komen er binnen een paar minuten duizenden mensen in meestal dezelfde kledij uit de kantoren van vaak meer dan 50 verdiepingen. Goh wat kunnen er hier veel mensen zonder problemen op een klein oppervlak leven. Om 12:15 staat bij een populair restaurant een rij van 50 mensen.
Het is toch meer Chinees dan we vooraf dachten. En behoorlijk duur. Leonie zegt dat je hier twee keer zo veel moet verdienen dan in Europa. Horecaprijzen liggen zeker 2 keer zo hoog. Huizenprijzen liggen hier algauw op 15000 euro per vierkante meter. Openbaar vervoer is ook duur. Als 65 plussers betalen we met een special kaartje ongeveer de helft. Dat weer wel.

Leuk is het om naar het vaste land te varen. Nog nooit zo veel shoppers gezien. Honderden chinezen die met een rolkoffer hun inkopen doen. Het snelle chinese geld rolt hier. Even een paar dagen naar Hong Kong en iets van Gucci, Armani e.d. aanschaffen. Bij de enorme winkel van Gucci staat een rij buiten. Ze laten slechts een beperkt aantal mensen naar binnen. Helaas trekken dit soort winkels ook de handelaren in echte nepspullen aan. Die fluisterend worden aangeboden.

Het is hier ’s avonds merkwaardig koud. Bij aankomst was het in onze hotelkamer even koud als buiten: een graad of 7. Voor Hollandse begrippen een heel aardige temperatuur in de winter. Voor hier is het uitzonderlijk koud. Ze hebben nergens verwarming. Op de hotelkamer is warm douchen en in bed onder de wol kruipen de enige manier om warm te worden. Restaurants proberen het warm te krijgen door terrasverwarmers binnen te zetten. Mensen houden hun jas aan ook in de duurdere restaurants. Als het nu overdag 15 graden is dan vinden de mensen dat koud. Bijna iedereen loopt met dikke winterkleren. Over een paar dagen worden de temperaturen weer hoger en kan de airco weer aan.