woensdag, december 05, 2012

Bloemenfietser

Met lotusbloem in het oor
“Bloemenfietser” zei de meneer van de tempel in het Nederlands. Hij had er voor gezorgd dat wij niet te ontbloot de tempel betraden. Doeken om de blote benen te bedekken. Wel wat geld in een kistje steken.
Op de tempel staat een Nederlandse fietser afgebeeld.
Het is WOJ Nieuwenkamp. Om hem zelf aan het woord te laten: ‘... In 1904, toen ik voor het eerst Bali bezocht, had ik een fiets medegebracht. Dit was de eerste op dat eiland. Als ik daar, in de avondschemering, langs den zachtglooienden weg van Singaradja naar de kust reed, verwekte de vreemde, geluidloos voortsnellende verschijning een geweldige opschudding onder de vol ontzetting opzijde stuivende inlanders. Geen wonder dat zij deze zonderlinge vertooning hebben afgebeeld in één van hun tempels, n.l. in den Poera Medoewekarang te Koeboetambahan aan de noordkust...”
Gek genoeg staat de tempel Pura Meduwe Karang nergens op een kaart. Tripadvisor heeft hem wel, maar dan staat ie op een verkeerde plek. In 1917 is de tempel door een aardbeving verwoest en toen is een wiel door een bloem vervangen.
Als je hier rondfietst weet iedereen ook dat je Hollander bent. De mevrouw van het hotel zegt dan ook “welkom”. En dat begon dus ergens hier dik honderd jaar geleden.
Nog steeds zie je hier oude Hollandse fietsen rondrijden. Soms met van die door stangen bediende trommelremmen. Die remmen doen het dan waarschijnlijk al 50 jaar niet meer, maar die stangen zijn onverwoestbaar.