dinsdag, juni 17, 2008

Eten in de USA


Als je hier in een Family Diner gaat eten, krijg je de Basic American Cooking. Het eten dat Elvis ook zo lekker vond. Veel en vet. In zo’n Diner schommelen de dikbuikige gezinnen je voorbij. De porties zijn enorm. We blijven ons erover verbazen.

Als je de portie niet op kan, neem je de rest mee in een doosje. In een Steakhouse zat een donkere dikke dame een tafel verder een 16 ounce stuk vlees, patat en alle bijgerechten op te eten. Toch vroeg ze om een doosje. Daar ging de saus in die over was.

Een paar dagen geleden aten we in een Grieks restaurant. Er was een buffet voor $ 6.99. Opscheppen maar tot je omvalt. Wat er Grieks aan de honderd uitgestalde gerechten was, begrepen we niet.

Leonie zegt dat ze zich hier vol gooien. Het is eten om te eten. Veel smaak is er niet aan. En als ze gegeten hebben rekenen ze af en staan op.

Toch zijn er af en toe andere ervaringen. In Frederickburg aten we bij een Italiaans restaurant. Nog nooit zo’n goeie pasta gegeten! In Californie een paar keer heel erg goed. En natuurlijk in New Orleans is het eten geweldig.

Uit eten met vaderdag

Om te kijken of we een cabin in het bos kunnen krijgen, gaan we naar een Lodge in een State Park. De Lodge ligt zeker 20 kilometer van het dichtstbijzijnde dorp. Toch staat het hele parkeerterrein vol met auto’s. Het is vaderdag en alle gezinnen zijn uit eten. Er staat slechts een gerecht op het menu deze middag. Gefrituurde kip met bijgerechten. Zoveel je maar wilt. Honderden mensen komen er eten. Na enig hoofdrekenen kom ik erop dat hier vanmiddag pakweg 1000 kippen worden verorberd.

We zijn de enige buitenlanders. Dat gebeurt vaker in het centrale binnenland van de VS. Toch is het bos prachtig. Dit soorten streken is de ruggegraat van de Amerikaanse samenleving. Hier woont de blanke middenklasse. In het dagblad van de streek wordt in een editorial president Bush een van de beste presidenten van de VS genoemd. Hij is er toch maar eigenhandig in geslaagd om een aanslag te voorkomen sinds nine eleven.

Graceland

Op bezoek geweest in Graceland. Graceland is het huis waar Elvis Presley van zijn 22ste tot zijn dood 20 jaar later heeft gewoond. Een grote attractie. Ons viel vooral op hoe goed die Amerikanen zoiets kunnen organiseren. Handige audiorondleidingen, goeie bewegwijzering, drie soorten kaartjes. In het uurtje dat we moesten wachten om het huis te mogen bezichtigen konden we een aantal andere zaken bezoeken. Mooi zijn de vliegtuigen van Elvis. De grootste “Liza Mary” is met goud en glitter afgewerkt en niet helemaal de smaak van Leonie zo te horen.

Het mooiste zijn de pakken van the King. Er staan er tientallen uitgestald. Nooit geweten dat hij zoveel had. Ook mooi zijn de auto’s en rare elektrische karretjes. De fameuze roze cadelac staat er.

Het huis is groot en heel comfortabel. De inrichting van sommige kamers lijkt op de inrichting van het huis van Frans Bauer.

Naast het huis ligt het graf van Elvis. Hij ligt tussen zijn moeder en grootmoeder in.

We moesten er niet van huilen, maar we vonden het wel een onvergetelijke ervaring.