zaterdag, juni 14, 2008


Het is nauwelijks te geloven, maar er heerst hier een Oliecrisis. Een paar weken geleden zijn de benzineprijzen voor het eerst boven de 4 dollar per gallon gekomen. Nu zijn is de gemiddelde prijs in de USA ook de 4 dollar gepasseerd. In een gallon zit 4.5 liter. Per liter betalen ze hier nu pakweg een 60 eurocent. Dat is een derde van wat we in Europa betalen.

Elke dag stijgt de benzineprijs met een cent per dag. Weken achter elkaar werd er elke dag aandacht aan de oliecrisis besteed. Vandaag nog een hele pagina in de USA Today. Allerlei oplossingen worden genoemd. Om er een paar te noemen:

  • De 10 urige werkdag, zodat je je werk kan doen in 4 dagen (“dat we daar niet eerder aan gedacht hebben”, roept de commentator van CNN).
  • Zuinig rijden, de wereldkampioen zuinig rijden wordt geïnterviewd. Die rijdt in principe in zijn 4 en remt nooit.
  • Een mevrouw vertelt dat ze op de fiets naar haar werk gaat en zo 40 dollar per week uitspaart. Wat voor slurpend monster ze thuis moet hebben staan wordt er niet bijvertelt.

De oliecrisis zien ze vooral als een financiele crisis. Over het milieu wordt niet gesproken. Dat is eerder een bijzaak. En natuurlijk wordt er niet gesproken over de totale afhankelijkheid van de auto. Buiten een paar grote steden, ben je zonder auto een paria. De hele infrastructuur is gebaseerd op het gebruik van de auto. Als de benzineprijzen stijgen naar Europees niveau dan zal dit vooral voor de armen dramatisch zijn.

Geen opmerkingen: